8 ud af 10 har haft hovdpine i løbet af det sidste år, og 20% af al sygefravær syldes hovedpine. Dermed er hovedpine en af de mest almindelige lidelser i Danmark.
Der findes overordnet tre typer hovedpine:
Spændingshovedpine: Anfald af lette til middelsvære trykkende smerter. Sidder for det meste i hele hovedet og bliver ikke nødvendigvis værre af bevægelse. Den kan opstå af alverdens ting, hvorfor årsagen kan være svær at finde. Ofte oplever vi dog, at det er stress, der er årsagen. Det kan også være en forkert arbejdsstilling, for lidt mad, væske eller søvn.
Migræne: Anfald af stærk, dunkende, ofte halvsidig hovedpine der forværres ved aktivitet, skarpt lys og høje lyde. Tit ledsages smerterne af synsforstyrrelser, kvalme og eventuelt opkastninger.
Klyngehovedpine (Hortons hovedpine): Hortons hovedpine er en sjælden sygdom der giver meget voldsomme hovedpiner i korte intervaller over nogle døgn.
Hovedpine kan også være et symptom på andre sygdomme eller infektioner, som eksempelvis bihulebetændelse. Hovedepinen kan også være et tegn på at man trænger til nye briller eller skærer tænder om natten. Endeligt kan nakken og vores mange timers arbejde ved en skærm, være en udløsende faktor.
Hovedpine og nakkespændinger har ofte intet med sygdom at gøre, men er derimod et fornuftigt advarselssignal fra kroppen. Nakkens er indehaver at et vanskeligt stykke arbejde, som kan udløse smerter fra ømme muskler og sener.
Hovedet skal balancere på toppen af rygsøjlen som en bowlingkugle for enden af en stok. Er der ubalance i nakkemusklerne, giver det problemer. Døjer du med ondt i nakken, eller hovedpine, er stabiliteten, muskelbalancen og leddenes bevægelighed omkring din nakke sandsynligvis ikke god nok. Det kan ofte hjælpe at få løsnet musklerne op med massage og varme, men som regel vender problemerne tilbage, fordi ubalancen i muskulaturen og stivheden i leddene ikke er fjernet. Sandsynligvis opstår problemer primært ved den måde vi sidder og falder sammen i ryggen, og lader skuldrene falde fremad. Musklerne i hals og bryst bliver for korte og leddene i nakken og øvre del af ryggen bliver stive.
Det er vigtigt at du har skærmens midtpunkt lige ud for næsen og tastaturet lidt under albuehøjde. Hvis du arbejder med en bærbar computer så køb et ekstra tastatur og mus og sæt computeren på en stak bøger i ansigtshøjde.
Ret dig op og træk skuldrene tilbage mange gange i løbet af en dag og hold små pauser til træning. Jeg foreslår 6 øvelser nedenfor som udspænder og styrker muskler samt genskaber bevægelighed i leddene. Du skal bruge en tennisbold, den kan købes i de fleste supermarekder, se i afdelingen for vaskemidler hvor de sælges som tørrertumbler bolde.
Overordnet handler det om at styrke de dybe stabiliserende muskler der kontrollerer nakkens stilling, og gøre de større bevægende muskler mindre aktive, da det generalt er dem, der bliver overaktive og giver smerter i nakke og hoved.
Øvelse 1: Udspænding af halsens muskler:
Sid med rank ryg og læg hovedet ned til højre side, tilføj let pres ved at lægge højre hånd på hoved. Træk venstre skulder bagud og hold den tilbagetrukket under hele øvelsen, hold stillingen i 20 sekunder. I samme stilling drej nu hovedet så du kikker op i loftet, hold strækket i 20 sekunder. Drej så hovedet så du kikker ned i gulvet, hold strækket i 20 sekunder.
Øvelse 2: Udspænding og massage af brystmusklen:
Stå mod en væg og læg en tennisbold mellembrystmuskel og væg. Tag et skridt bagud og læn kroppen ind mod bolden for at lave tryk. Bevæg dig lidt fra side til side for at massere musklen. Flyt bolden rundt så du finder de ømmeste steder.
Øvelse 3: Udspænding og massage af muskler i øvre del af ryg og nakke, mobilisere også leddene.
Sid eller stå 40 cm fra væg. Læg tennisbolden mellem nakkemuskler og væg og læn kroppen ind mod væg for at lave tryk. Bevæg dig lidt fra side til side for at massere musklerne med bolden.
Øvelse 4: Mobilisering af led i mellem nakke og ryg også kaldet "tantepuklen".
Stå eller sid med ret ryg, skub brystet frem og træk hagen ind så du får dobbelthager, hold stillingen 3 sekunder og gentag 5 gange.
Øvelse 5: Træning af de stabiliserende muskler i nakken.
Stå på alle fire træk hagen ind så du danner dobbelthager, hold denne position hele tiden mens du drejer hovedet 10 gange til venstre og derefter 10 gange til højre.
Øvelse 6: Træning af de stabilisernde muskler i halsen.
Lig på ryggen og lav små nik med hovedet 20-50 gange. Det er kun de små dybe halsmuskler der må arbejde, mærk efter med fingrene, at det ikke er de store skrå halsmuskler, der bliver hårde under arbejdet.
Når du kommer første gang spørger fysioterapeutendog ind til din sygehistorie, angåene hvor lang tid du har haft ondt, om der er sket noget, som startede smerterne, hvor sidder de og hvordan føles de, har du eventuelt oplevet situationer, der gør dem værre eller bedre. Derefter undersøger fysioterapeuten dig ved at se på din holdning i stående og siddende stilling.
Du kommer ned og sidde på briksen, og bliver testet for hvordan bevægeligheden er i nakkens led. Hvis der der er nedsat bevægelse, vil vi endivdere undersøge hvordan stop-fornemmelsen eller "endfeel" er, som giver en indikation for om det er ledkapslen, der er låst, eller det er muskler og fascier, der binder leddet. Hvis det er muligt under testen at reproducere den kendte smerte i nakken eller provokere hovedpinen, så ved fysioterapeuten, hvor smerten stammer fra.
Bækkenets ligestilling tjekkes, for det er det ryggen og hovedet balancerer på. Ofte ser vi, at et skævt bækken giver problemer omkring de øverste nakkehvivler. Der bliver lavet specifikke test, som for eksempel kan afklare om der er en nerve i klemme.
Fysioterapeuten mærker på dine muskler,og undersøger om de er spændte eventuelt med aktive triggerpunkter, og om der er stivhed i muskulaturen og i fascierne. Der kan være muskler der står og trækker alting skævt i et område, og måske får det hele til at spænde op. Det er ikke sikkert vi når at undersøge musklernes styrke og stabiltet i området ved den første konsultation. Det er dog nødvendigt at undersøge dem hen ad vejen, for her findes der ofte de dybereliggende årsager til dårlig holdning, eller hvorfor ens nakkesmerter bliver ved med at vende tilbage.
Fysioterapeuten analyserer på sine "fund", om der er sammenhæng mellem de smerter du beskriver, og hvad der kan ses ud af undersøgelsen, om fundene giver mening i forhold til de smerter du har beskrevet. Under den første fysioterapi behandling er der ofte lidt glidende overgange, hvor fysioterapeuten behandler sine fund undervejs i undersøgelsen, og re-tester hvad det betyder for smerterne eller den indskrænkede bevægelighed.
Der er som regel nødvendigt at give flere behandlinger, fordi leddene og musklerne ofte vender tilbage til tilstanden de var i, i større eller mindre grad, alt efter hvor lang tid man har gået med smerterne. Så man skal "efter det" flere gange, før det er helt i orden. At gå til fysioterapi betyder ofte at få nogle bevæge-øvelser med hjem, der hjælper dig til at beholde den nye grad af bevægelighed, du har fået under behandlingen. Og du får nogle styrkende og stabiliserende øvelser, som skal gøres i nogle uger, de er med til at reducere smerter, og videnskabelige undersøgelser viser at de er helt afgørende for, at du forbliver smertefri.
Mandag 08:30 – 17:00
Tirsdag 08:30 – 17:00
Onsdag 08:30 – 15:00
Torsdag 08:30 – 17:00
Fredag 08:30 – 17:00
Oven på Aldi i Vanggård Centret,
Paludan-Müllers Vej 24-26,
8200 Århus N.
Handicap venlig indgang fra
Jens Baggesens vej 84B.
Tlf: 86 13 73 31
Mob: 93 10 04 67
mail@vestervangfysioterapi.dk