Vores indtryk på klinikken er, at der er mange, der går rundt med ondt i ryggen, som ikke rigtig tror, at der er noget at gøre ved det. Før man slår sig til ro med, at det må man bare leve med, er det en god ide at afprøve fysiterapi behandlig.
På sundhed.dk ses at uspecifikke rygsmerter tegner sig for 80-90% af de akutte rygsmerter og nerverodsaffektion for 5-10%.
Hvad de uspecifikke rygsmerter handler om, og hvordan de kan afhjæpes med fysioterapi, vil vi gerne give et bud på her.
Vi sidder rigtig mange timer i vores hverdag og ofte sidder vi med en runding i ryggen. Når vi sidder med en rank ryg bærer vi vægten af vores overkrop med vores mave- og rygmuskler. En siddestilling med en runding på ryggen betyder at vi hænger i ryggens led og ledbånd. Det er vi ikke designede til, så over tid svarer ledkapslerne igen på denne belastning ved at låse leddene. Musklerne, som arbejder omkring leddet, reagerer med at spænde op. At musklerne spænder op betyder, at blodkarrene bliver klemt af inde i musklerne, så blodtilførslen med ilt og næring til cellerne bliver kompromitteret, og affaldsstofferne fra cellens forbrænding har svært ved at blive transporteret væk. Affaldsstofferne bliver i daglig tale kaldt mælkesyre, og netop surhedsgraden registrerer nervesystemet på som smerte. Nerver kan også komme i klemme, som sammen med de låste led og overbelastede ledbånd giver smerter. Dette kaldes også for et facetledssyndrom. Når vi har smerter, spænder musklerne endnu mere op, og det er igen med til at låse leddene. Det er altså nogle gange en ond cirkel, man kan have brug for hjælp til at komme ud af. Kroppen er en selv-helende mekanisme og langt de fleste gange går problemet over i løbet af 1-4 uger, men nogle gange får man brug for hjælp af en kiropraktor eller en fysioterapeut.
Fysioterapi behandling til rygsmerter eller facetlessyndrom er at låse leddene op med ledmobilisering, dvs at nøkke med leddene til de låser op, at massere musklerne og tage stivheden ud af dem, give et skræddersyet program med hjem, så man selv kan udstrække de stramme muskler og styrke muskler, der er blevet for svage.
Nerverods Affektion har også rigtig meget at gøre med, hvordan vi sidder. Når vi sidder med en runding i lænden, er der et stort pres i retningen bagud. Det kan over tid betyde, at vi klemmer discus skivens bløde kerne bagud, indtil der bliver en revne i discus skivens bagvæg, og der bliver en udposning af kerne materiale. Det kan ligge uheldigt, så det trykker på en nerverod. Dette hedder en diskusprotrusion. Det ses en sjælden gang, at udposningen har løsrevet sig fra skiven, og er blevet til en discusprolaps.
Nerverods Affektion betyder, at der hvor nerven har sin rod, altså der hvor den forlader rygmarven, bliver den klemt af i åbningen mellem to ryghvivler, som regel af discus materiale på afveje. Det giver en kraftig smerte, som kan gøre ondt i ryg og ned i balle, lår, underben og fod, hvis den er klemt af i lænden. Hvis den er klemt i nakken, vil det give smerter i nakke, skulder, skulderblad eller ned i arm og hånd. Det kan også føles som en stikken, svien eller valen fornemmelse. Hvor langt smerten stråler ud er afhængig af, hvor hårdt nerven er klemt.
Man kan selv gøre meget her, start med at ændre siddestilling dvs sid ret op. Undgå at sidde så meget, prøv feks at ligge ned på sofaen og se fjernsyn eller læse. Behandl dig selv med Mckenzie øvelser dvs bagoverbøjninger af ryggen enten mave liggende hvor du sætter hænderne i madrassen lige under dine skuldre og strækker dig op på armene, eller stående ved et bord. Det presser diskus materialet ind i midten igen og diskus væggen heler op, når den får fred og ro.
Læs mere her på denne hjemmeside under “øvelser”
https://www.fysio.dk/globalassets/documents/pjecer-og-blanketter/krop-fysik_ondt_i_ryggen.pd
Hvis det ikke tager alle smerterne, så er det en god ide at komme til fysioterapeut og få noget behandling. Leddene i området er ofte låst og musklerne spændt op, så det kan være svært at få bøjet nok bagover i området til at presse discus materialet på plads. Det kan også være, at der er brug for en anden vinkling på Mckenzie øvelsen, som du kan få hjælp til af din fysioterapeut.
Når du kommer første gang spørger fysioterapeuten ind til din sygehistorie, angåene hvor lang tid du har haft ondt, om der er sket noget, som startede dem, hvor sidder dine smerter og hvordan føles de, har du eventuelt oplevet bevægelser eller stillinger, der gør dem værre eller bedre.
Så undersøger fysioterapeuten dig ved at se på din holdning i stående og siddende stilling evt hvordan du går. Herefter de indlednde test som feks at bøje sig forøver eller stå på et ben.
Du kommer ned og sidde på briksen, og bliver testet for hvordan bevægeligheden er i ryggens led, og hvis der er nedsat bevægelse, hvordan stop-fornemmelsen eller "endfeel", som giver en indikation for om det er ledkapslen, der er låst, eller det er muskler og fascier, der binder leddet. Er det muligt under testen at reproducere den kendte smerte, så ved fysioterapeuten, hvor smerten stammer fra. Bækkenets ligestilling tjekkes, for det er det ryggen balancerer på, og bevægeligheden i leddene, der forbinder ryggen med bækkenet. Der bliver lavet specifikke test, som for eksempel kan afklare om der er en nerve i klemme.
Fysioterapeuten mærker på dine muskler,og undersøger om de er spændte evt med aktive triggerpunkter, og om der er stivhed i muskulaturen og i fascierne. Er der muskler der står og trækker alting skævt i et område, og måske får det hele til at spænde op. Muskerne styrke og stabiltet i området når man måske ikke i den første konsultation, men de skal undersøges hen ad vejen, for her findes der ofte de dybereliggende årsager til dårlig holdning, eller hvorfor ens rygsmerter bliver ved med at vende tilbage.
Fysioterapeuten analyserer på sine "fund" om der er sammenhæng mellem de smerter du beskriver, og hvad der kan ses ud af undersøgelsen, om fundene giver mening i forhold til de smerter du har beskrevet. Under den første fysioterapi behandling er der ofte lidt glidende overgange, hvor fysioterapeuten behandler sine fund undervejs i undersøgelsen, og re-tester hvad det betyder for smerterne eller den indskrænkede bevægelighed.
Der er som regel nødvendigt at give flere behandlinger, fordi leddene og musklerne vender tilbage til tilstanden de var i, i større eller mindre grad alt efter hvor lang tid man har gået med smerterne. Så man skal "efter det" flere gange, før det er helt i orden. At gå til fysioterapi betyder ofte, at få nogle bevæge-øvelser med hjem, der hjælper dig til at beholde den nye grad af bevægelighed, du har fået under behandlingen. Og du får nogle styrkende og stabiliserende øvelser, som skal gøres i nogle uger, de er med til at reducere smerter, og videnskabelige undersøgelser viser at de er helt afgørende for, at du forbliver smertefri.
Mandag 08:30 – 17:00
Tirsdag 08:30 – 17:00
Onsdag 08:30 – 15:00
Torsdag 08:30 – 17:00
Fredag 08:30 – 17:00
Oven på Aldi i Vanggård Centret,
Paludan-Müllers Vej 24-26,
8200 Århus N.
Handicap venlig indgang fra
Jens Baggesens vej 84B.
Tlf: 86 13 73 31
Mob: 93 10 04 67
mail@vestervangfysioterapi.dk